rp_nauka39.jpg

Podorywka

Share
Podorywka
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

rp_nauka39.jpgGłębokość podorywki jest dlatego sprawą tak istotną, że chodzi o to, aby z jednej strony ograniczyć działanie przesuszające pługa do możliwie najcieńszej warstwy, z drugiej zaś — ochronić tym sposobem pozostałe rezerwy wodne. Jeżeli w okresie pożniwnym wystąpiła susza, to podorana warstwa powinna być grubsza, aby zdołała skutecznie zabezpieczyć resztę wody znajdującej się w głębszych warstwach gleby. Równie istotne jest znaczenie głębokości podorywki dla odchwaszczenia. Chwasty rosnące w ściernisku można zwalczyć zarówno płytką, jak i głębszą uprawą pożniwną, natomiast sprowokowanie osypanych nasion do skiełkowania, a następnie zniszczenie wschodzących chwastów zapewnia tylko podorywka płytsza. Im wcześniejszy jest termin podorywki, tym skuteczniejsze zabezpieczenie wody i opanowanie zachwaszczenia. Stare powiedzenie „za kosą pług” nadal obowiązuje. Nie bez znaczenia jest też fakt, że bezpośrednio po żniwach znacznie łatwiej wykonać podorywkę niż po kilku słonecznych dniach, gdy odkryta gleba silnie przeschnie. Pługi podorywkowe powinny być zagregatowane z narzędziem doprawiającym rolę. Zależnie od jej stanu może być nim brona, włóka lub wał kruszący. Rola podorana i natychmiast zabronowana szybko zarasta chwastami, które łatwo zniszczyć następnym bronowaniem, a jeśli są one zbyt bujne — kultywatorowaniem. Zabieg powtarzamy potrzebną ilość razy, co przyspiesza także mineralizację resztek pożniwnych i dodatnio wpływa na poprawienie właściwości wodnych gleby.

Pozostałe wpisy o szkole i nauce:

Author:

Related Post

top